Dyrehold - Opgave B

Dyrehold - opgave B
Min nye ven sumpskildpadden, Palle  

1. Sæt dig ind i dyrenes behov og adfærd: 
sumpskildpadden er generelt altædende, som unge er den mest kødædende og som voksen er den fortrinsvis planteæder. Socialt er de fjendtlige overfor deres artsfæller og har det bedst alene i et stueterrarie, dog som unger trives de godt i fællesskab da kampen om foderet kan få de "forsigtige" i flokken drevet med ud i aktivitet, leg og spisning. 
Hun skildpadden af den rødøret terrapin er størst, hvorimod hannerne er et par centimeter mindre. 

Som unge skal denne sumpskildpadde holdes i en karantænebeholder af plastik, vandet bør være omkring 25-27 grader og luften i beholderen gerne en smule varmere, man skal sørge for strålevarme, gemmesteder samt klatremuligheder. Dog er det vigtigt at vandet ikke er højere end at den stadig kan få næseborene over vandet mens bagbenene rammer bunden, så den kan få ilt samt mulighed for at vende sig rundt, hvis den vælter. Gemmestederne kunne eksempelvis været bøjet bark, eller dele af vandplanter som kan fjerne så det er muligt at holde grundigt øje med skildpadden, i karantæneperioden. 


Som unger skal de fodres med omhu, de vokser hurtigt og har brug for rigelig næring. Den rødøret terrapin bliver gerne med levende foder såsom insektlarver, vandloppe og/eller regnorme. Derudover kan man få special tørfoder og frosne foderdyr hos dyrehandlerne (Praschag, 2008, Atelier Søborg)

2. Akvariets, terrariets eller burets indretning. 

I den første periode skal ungen leve i en karantænebeholder, når skildpadden er halvvoksen er det tid til at lukke dem ud af karantænen og skal til at bo i terrarie, der er det vigtigt at skildpadden har alt hvad den skal bruge, når den enten skal gemme sig eller vil op til overfladen. Det kan være sten, flydeplanter eller grene, derudover skal terrariet deles op, og størstedelen af terrariet skal være vand og landdelen skal fyldes således at skildpadden kan sole sig uden at blive våd. Landdelen skal gerne være en under en varmekilde, enten en varmelampe eller direkte sollys. 

3. Kredsløb:
Som en del af denne opgave ang. dyrehold, har vi som studiegruppe valgt at fokusere på økosystemet som udvidelse af dyreholdet, med dette mener jeg, at jeg har valgt at holde skildpadde mens andre i gruppen har valgt at holde føde, såsom regnorme. 

Skildpadde > regnorme. 

Derudover læste jeg noget interessant inde på miljø - og fødevarministeriets hjemmeside: 
"Den rødørede, gulørede og cumberland terrapiner er på EU's liste over uønskede arter. Det betyder, at det ikke er tilladt at sælge eller købe disse terrapiner hos dyrehandleren. Har du en terrapin, må du dog gerne beholde den, til den dør, så længe du sikrer dig, at den ikke formerer sig eller kan slippe fri" (https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/krybdyr/terrapin/). 
Litteraturliste: 
Reiner Praschag, Sumpskildpadder - eksotiske, fascinerende, specielle, 2008, Atelier Søborg 
https://mst.dk/natur-vand/natur/artsleksikon/krybdyr/terrapin/ 

Kommentarer

  1. Hej Sophie. Håber du har haft en god sommerferie og dejligt at se at du igen er igang her på din blog. Du laver en fin besvarelse af dyreholdsopgave B, måske du kan lægge et par billeder op af Palle og terrariet. Hvad spiser terapiner i naturen og er de egentlig selv efterstræbt af andre dyr? vh Ida og iB

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Biotop - uge 33

Dyrehold - Opgave C

K4-aktiviteter